پوکي استخوان يا استئوپروز شايعترين بيماري متابوليک استخوان است که بهواسطه کاهش قدرت استخوانها انسان را مستعد شکستگي مينمايد. بههميندليل آنچه استئوپروز را براي نظام سلامت کشور حايز توجه و اهميت کرده است شکستگيهاي ناشي از آن و به تبع تحميل هزينههاي مادي و معنوي حاصل از آن است بطوريکه مرگ ناشي از شکستگيهاي استئوپروتيک بيش از مرگ و مير ناشي از سرطان پستان گزارش شده است. از سويي ديگر با افزايش اميد به زندگي در سالهاي اخير در کشور عزيزمان ايران، تعداد افراد سالخورده و درنتيجه شيوع استئوپروز در جامعه روبه افزايش است. درنتيجه انتظار ميرود شيوع استئوپروز طي دهههاي آينده شديداً افزايش يابد.
با توجه به واقعياتي که بخشي از آن ذکر گرديد مجموعه وزارت بهداشت و همچنين ساير سازمانهاي مرتبط با سلامت از جمله مراکز درماني، آموزشي و پژوهشي توجه ويژهاي به اين بيماري در سالهاي اخير داشتهاند. به عنوان نمونه پژوهشکده علوم غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي تهران با کمک وزارت بهداشت و همکاري دانشگاههاي علوم پزشکي مشهد، شيراز، تبريز و بوشهر طرح جامع پيشگيري، تشخيص و درمان استئوپروز در کشور بر روي نزديک به 6000 نفر انجام داده است.
اين مطالعه که مهمترين و معتبرترين بررسي در اين زمينه در منطقه نيز ميباشد نشان داد که به طور کلي شيوع پوکي استخوان يعني وجود استئوپروز در يکي از نواحي لگن و يا مهرههاي کمري در افراد بالاي 50 سال در زنان 5.4 و در مردان 3.2 درصد و حداقل شيوع ضعف استخوان يعني وجود استئوپني در يکي از نواحي لگن و يا مهرههاي کمري در زنان 40 و در مردان 35.2 درصد است.
استئوپروز در ناحيه گردن، استخوان، ران در گروههاي سني بالاتر به شدت افزايش مي يابد به طوريکه نزديک به يک چهارم افراد بالاي 60 سال به آن مبتلا هستند. ضعف استخوان يا استئوپني هم در بيش از نيمي از افراد بالاي 60 سال ديده ميشود. آمارها نشان ميدهد که مشکلات ناشي از پوکي و يا ضعف استخواني در زنان بيش از مردان است. تا جاييکه حدود دوميليون زن در معرض خطر شکستگي ناشي از استئوپروز در کشور هستند که نياز به توجه جدي دارند.
باتوجه به اهميت بيماري پوکي استخوان و نقش محوري پيشگيري از اين بيماري بديهي است توجه و حساسيت نسبت به اين بيماري در تمامي سطوح نظام ارائه خدمات بهداشتي درماني کشور و همچنين عموم جامعه بخصوص زنان و دختران ميهن اسلاميمان امري بسيار ضروري و حائز اهميت است.
همهساله 28 مهر ماه توسط بنياد بينالمللي پوکي استخوان به عنوان روز جهاني پوکي استخوان ناميده شده است. هدف از اين نامگذاري افزايش آگاهي افراد جامعه و کادر درماني و جلب توجه سياستگذاران بهداشتي در مورد اين بيماري خاموش است. از آنجا که مهمترين عارضه و علامت پوکي استخوان شکستگي است که اغلب در مهرههاي ستون فقرات رخ داده و باعث خمودگي و کوتاهي تدريجي قد افراد سالمند ميشود، شعار امسال روز جهاني پوکي استخوان، توجه به سلامت ستون فقرات در نظر گرفته شده است.
روز جهاني پوکي استخوان (28 مهرماه) فرصتي است تا ضمن افزايش آگاهي عمومي نسبت به ين معضل خاموش، توجه سياستگذاران سلامت، پزشکان، پرستاران و ساير حرف پزشکي را نسبت به اين بيماري جلب نمائيم. انتظار ميرود کليه دستاندکاران نظام سلامت در تمامي سطوح با ارزيابي فعاليتهاي پيشين خود در زمينه پيشگيري از اين بيماري هدفگذاريهاي آتي خود را بهگونهاي تنظيم نمايند تا گروههاي هدف اين برنامه که در رأس آن دختران، زنان ميانسال و يائسه قرار دارند، از خدمات مربوطه بالاترين بهرهمندي را داشته باشند. در اين ميان انجمنهاي علمي (انجمن علمي پوکي استخوان) و سازمانهاي مردمنهاد ميتوانند نقش موثري در افزايش آگاهي و تغيير رفتار و شيوه زندگي آحاد جامعه داشته باشند.
اميد است با تلاش تمامي مجموعههاي مرتبط با اين بيماري شاهد شکلگيري و تقويت الگويي مناسب در زمينه پيشگيري، درمان و توانبخشي اين بيماري باشيم. /122
انتهای پیام/